Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Ιστορικές «κυανέρυθρες» μνήμες

Του Μάκη Διόγου Θα μου επιτρέψετε στο σημερινό μου σχόλιο να μην αναφερθώ σε θέματα επικαιρότητας, για το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Μ...

Του Μάκη Διόγου

Θα μου επιτρέψετε στο σημερινό μου σχόλιο να μην αναφερθώ σε θέματα επικαιρότητας, για το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.

Με αφορμή την επερχόμενη εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα θυμίσω πως συνδέεται ο Ιστορικός με αυτή την επέτειο, καθώς λίγες εβδομάδες πριν την Ιταλική εισβολή και το θρυλικό «Οχι» του ελληνικού λαού που έγραψε σελίδες δόξας στα βουνά της Αλβανίας ο Πανιώνιος μετακόμιζε στη Νέα Σμύρνη. Το Νοέμβριο του 1937, σε κοινή συνεδρίαση, το Δ.Σ. του Πανιωνίου με τον πρόεδρο Δ. Καραμπάτη και το συμβούλιο της κοινότητας Ν. Σμύρνης με τον κοινοτάρχη Αθ. Καρύλλο, συμφώνησαν να μεταφερθεί ο σύλλογος στη Νέα Σμύρνη και όρισαν ως χώρο ανέγερσης του Γυμναστηρίου έκταση 18,3 στρεμμάτων νότια του Ασύλου Αγ. Ανδρέας.

Έτσι, μπήκαν οι βάσεις για τη μεταφορά του σωματείου στη συνοικία όπου είχαν εγκατασταθεί από το 1926 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη. Στις 26 Φεβρουαρίου 1938 δημοπρατείται η έκταση και αμέσως αρχίζει η διαμόρφωση του χώρου σε στάδιο με στίβο, κουλουάρ κλπ, ώστε τον Ιούνιο του ίδιου έτους ο Πανιώνιος διοργανώνει στο δικό του γυμναστήριο τους Λαϊκούς Αγώνες Εργαζομένων, τους οποίους είχε καθιερώσει για την αναζήτηση νέων αθλητικών ταλέντων.

Τον ίδιο μήνα γίνεται η θεμελίωση των εγκαταστάσεων του σταδίου, διαστάσεων 170x110 μ., στο οποίο προβλέπεται ποδοσφαιρικό γήπεδο διαστάσεων 105x70 μ. Το 1939 κτίζονται τα αποδυτήρια και το επόμενο έτος ο σύλλογος μεταφέρεται στο Στάδιο Πανιωνίου, όπως ονομάστηκε. Στα τέλη του καλοκαιριού του 1940 πραγματοποιούνται για πρώτη φορά ποδοσφαιρικοί αγώνες, τα έσοδα των οποίων προσφέρονται για την επισκευή του τορπιλισμένου πλοίου "Έλλη".

Στις 15 Σεπτεμβρίου 1940 τελούνται τα επίσημα εγκαίνια. Έτσι ο πανηγυρικός εορτασμός της 50ετίας του συλλόγου, τον βρίσκει εγκατεστημένο σε δικό του σπίτι, έτοιμο για νέο ξεκίνημα. Ακολουθουν ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, στον οποίο 150 μέλη του συλλόγου επιστρατεύονται και η περίοδος της γερμανικής κατοχής, οπότε η δράση του συλλόγου σχεδόν σταματά.

19 σχόλια

  1. Πως "παραβλέπει" ο κ. Διόγος -πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ- ότι τα εγκαίνια του γηπέδου μας έγιναν με κάθε επισημότητα και παρουσία του ανώτατου άρχοντα της χώρας, του Ιωάννη Μεταξά...
    Αυτό δεν μπορεί κάποιος να το παραβλέψει. Είναι σαν σήμερα να κτίσουμε γήπεδο και να παρευρεθεί σχεδόν όλη η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας... Αυτό προσδίδει αίγλη στο σύλλογο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...κατι σαν να ερχοτανε ο μιχανολιακος .... μεταξας = φασιστας .... καλυτερα που δεν το αναφερει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε "ανώνυμε" αυτό που διαβάσατε δεν είναι ρεπορτάζ για τα εγκαίνια του γηπέδου μας. Είναι ένα κείμενο με αφορμή ότι σε λίγες μέρες τιμάμε την 28η Οκτωβρίου και σκέφθηκα να την συνδέσω με τον Πανιώνιο. Αν αναφερόμουν στα εγκαίνια του γηπέδου και δεν ανέφερα το όνομα του Μεταξά τότε να κάνατε σχόλιο... και κάτι άλλο. Ανώντατος άρχοντας της χώρας το 1940 ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Β'.

    Πάντως ευχαριστω για την παρατήρηση

    Μάκης Διόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς θα είσαι πολύ μικρός Kostas3. O Μεταξάς ήταν είπε το ΟΧΙ στους Ιταλούς. Και όπως και να έχει εκείνη την εποχή ήταν ο ανώτατος άρχων της χώρας. Είναι ντροπή να βάζετε πολιτικά μέσα στον Πανιώνιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Διόγο, διαβάζω και ομιλώ πολύ καλά την Ελληνική. Γράφετε στο άρθρο σας "Στις 15 Σεπτεμβρίου 1940 τελούνται τα επίσημα εγκαίνια". Από ποιόν? Δεν έπρεπε να αναφερθείτε?
    Ανώτατος πολιτειακός άρχων ήταν όντως ο Βασιλέας Γεώργιος, αλλά ανώτατος άρχων της χώρας ήταν ο Ιωάννης Μεταξάς ο οποίος ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης και ασκούσε τη "διοίκηση" της Ελλάδος εκείνη την εποχή. Σε αυτό αναφερόμουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θα συμφωνησω μαζί σας. Ο Ιωάννης Μεταξάς είπε το Οχι. Ο Ιταλός πρέσβυς επισκέφθηκε ξημερώματα το σπίτι του Μεταξά και ο λαός κοιμόταν. Είπε αυτό που θα έλεγε κάθε Ελληνας πολιτκός ηγέτης, εμ εξαιρέσεις βέβαια. Αλλά σας παρακαλώ πολύ μην ξεχνάτε ότι ήταν δικτάτορας και είχε πάρει την εξουσία ερήμην του ελληνικού λαού, αφαιρόντας πολιτικές & κοινωνικές ελευθερίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν κόβετε τα πολιτικα σας λέω εγω?? όποιος θέλει να κάνει πολιτική να την κάνει αλλού. Και εσυ ρε Μάκη μην τσιμπάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ανώνυμε ΕΓΕΡΘΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΡΑΒΑ ΠΛΥΝΕ ΚΑΝΑ ΠΙΑΤΟ ΡΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΕ.....!!! ΚΡΕΜΑΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ!!! ΠΑΝΙΩΝΑΡΑ ΜΙΑ ΖΩΗ.>!!!
    Υ.Γ...ΤΟ οχι το ειπε ο μεταξας στους ιταλους για να πει μετα ΝΑΙ στους γερμανους.!!!...ΕΞΩ ΟΙ ΝΕΝΕΚΟΙ, ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πανιώνιος μάγκες σημαίνει ΠΓΣΣ...όλα τα άλλα στο κόλο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε δεν ξεκολλατε με το Μεταξα κτλ ;; ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πουλο η ελλας..ΜΟΝΟ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΟΥΦΑΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ
    ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΡΕ ΜΟΥΝΟΣΚΥΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. oxi kai poylo i ellas min perasoyme sto allo akro....den tha me kanoyn oi fasistes na ntrepomai na po oti goystaro eladara......kai esy poy les poulo i ellas ton kovo oti otan sikosame to eyropaiko tha etrexes stin plateia me simaia stin plati......kai den ti goystaro ayti tin logiki....panionios sta eykola PANIONARA STA DYSKOLA.....ellada sta eykola ELLADARA STA DYSKOLA gege................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο Απολογητης του μνημονιου και της κατοχης της χωρας προσπαθει να πολιτικολογησει σε κυανερυθρη ιστοσελιδα.Μαλλον κακως του δινετε βημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. O αποτυχημενος πολιτευτης της δημαρ επιχειρει να ''ξεπλυθει'' απο τα μνημονια και την κατοχη της χωρας θυμουμενος το ''ΟΧΙ''.Τσιμπαει και ενας χουντικος στο πρωτο σχολιο και τσουπ διχαζεται ο κοσμος και ''ξεπλενεται'' και ο πολιτευτης που παριστανει τον δημοκρατη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. φίλε, ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕ...έμαθα οτι είχαν χτες μυστική συνάντηση η ΛΙΑΝΑ απ ΚΚΕ ο Κασιδιάρης απ Αυγη ο ΠΑΝΤΣΑΣ απ συριζα και ο Χαικαλης απ ΑΝΕΛ για να οργανώσουν την επανασταση κατα της κατοχης (μέσο facebook φυσικά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. http://antibaro.ipower.com/upografontes.php
    Δες την υπογραφη 5897 γιαννακη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε (26/10 8:37) είμαι περήφανος που αγωνίστηκα ενάντια σε ένα βιβλίο που προσέβαλε τη μνήμη των Ελλήνων της Μικρας Ασίας μιλώντας για συνωστισμό. Μάλιστα στη Μαρία Ρεπούση έχω καταθέσει τις διαφωνίες μου δημόσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. εξω τα φασιστομουτρα απο τον ιστορικο!τραβατε σε κανα παο η γαυρο!μη σκας με τους σκατομυαλους ρε μακη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή