Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Αφιέρωμα για το Ολυμπιακός-Πανιώνιος

Διαβάστε το αφιέρωμα της ιστοσελίδας του ΕΣΑΚΕ ενόψει του προσεχές παιχνιδιού του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ. Αναλυτικά:  Πέρυσι ...

Διαβάστε το αφιέρωμα της ιστοσελίδας του ΕΣΑΚΕ ενόψει του προσεχές παιχνιδιού του Πανιωνίου με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ.


Αναλυτικά: 

Πέρυσι ο Πανιώνιος και ο Ολυμπιακός τραγούδησαν μαζί τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στη Νέα Σμύρνη και μετά από έναν χρόνο και δέκα μέρες ξαναδίνουν ραντεβού, μόνο που αυτή τη φορά θα συναντηθούν στο Νέο Φάληρο...

Στις 4 Ιανουαρίου του 2012 ο Πανιώνιος υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό όντας τέταρτος στη βαθμολογία με ρεκόρ 7-2, ενώ οι μετέπειτα πρωταθλητές Ελλάδος και Ευρώπης συγκατοικούσαν στο ρετιρέ (8-1) με τον Παναθηναϊκό και με τον Κολοσσό. Τώρα οι "ερυθρόλευκοι" απολαμβάνουν τη μοναξιά της κορυφής, προελαύνοντας αήττητοι (11-0), ενώ οι "κυανέρυθροι" μοιράζονται τη δεύτερη θέση μαζί με τον Παναθηναϊκό (9-2).

Αλλά, διάβολε, υπάρχει μια σχέση που ξεπερνάει τους αριθμούς, διότι απλούστατα έχει σάρκα και οστά: κοινώς είναι ανθρώπινη, υπό την έννοια ότι μετά τις αλλεπάλληλες "καραμπόλες" στους πάγκους, θα βρεθούν ενώπιος ενωπίω δύο προπονητές οι οποίοι έχουν καθίσει στους απέναντι πάγκους!

Ο οικοδεσπότης Γιώργος Μπαρτζώκας διετέλεσε προπονητής του Πανιωνίου κατά τη διετία 2010-12 και εν συνεχεία έλαβε το χρίσμα της διαδοχής του Ντούσαν Ιβκοβιτς, ενώ ο φιλοξενούμενος Γιάννης Σφαιρόπουλος θα βρεθεί σε μια πολύ οικεία ατμόσφαιρα, καθότι επιστρέφει σε ένα γήπεδο, που ήταν το σπίτι του για τρεις σεζόν. Από το 2005 έως το 2008 ο νυν προπονητής του Πανιωνίου διετέλεσε ασίσταντ κόουτς του Γιόνας Καζλάουσκας, του Πίνι Γκέρσον και του Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Κολοσσού Ρόδου.

Οι πρώην κι οι... επόμενοι

Στη... δούλεψη του Μπαρτζώκα στον Ολυμπιακό βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο πρώην παίκτες του Πανιωνίου: ο Στράτος Περπέρογλου μέσω... Παναθηναϊκού και ο Δημήτρης Μαυροειδής ο οποίος μετακόμισε στον Πειραιά αφού (μετά τη Νέα Σμύρνη) στάθμευσε στο Μαρούσι και στο Μπιλμπάο. Την ίδια στιγμή ο προπονητής του Ολυμπιακού θα υποδεχτεί δυο παίκτες, οι οποίοι του ανακαλούν ευχάριστες αναμνήσεις από τις προηγούμενες δουλειές του: τον Μπίλι Κις που ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του στο Μαρούσι και τον Μάριο Μπατή, ο οποίος εξελίχθηκε μαζί του, πρώτα στην Ολύμπια Λάρισας και εν συνεχεία στο Μαρούσι.

Εκτός από τον Μπαρτζώκα, δεσμούς με τον Πανιώνιο έχει και ο συνεργάτης του Χρήστος Παππάς, που τον ακολούθησε στον Ολυμπιακό, στον οποίο πάντως είχε προϋπάρξει, ως ασίσταντ του Λευτέρη Σούμποτιτς...

Και οι 7+1 είναι υπέροχοι

Η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο φέρνει στο επίκεντρο και οκτώ παίκτες, οι οποίοι δεν αποτελούν κοινούς παρονομαστές των δυο ομάδων, αλλά συνδέονται μεταξύ τους για κάποιους άλλους λόγους:

*Μια κατηγορία από μόνος του αποτελεί ο Βασίλης Καββαδάς, ο οποίος βάδισε στα χνάρια του Περπέρογλου και αποτέλεσε το καλοκαίρι το μήλον της έριδος τρων αιωνίων αντιπάλων, ενώ έγινε κιόλας το "casus belli" μεταξύ των διοικήσεων του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου.

*Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει μια επτάδα παικτών, που κουβαλάνε την ταμπέλα της generation-X του ελληνικού μπάσκετ και μοιράζονται υπέροχες αναμνήσεις, αλλά και ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συντροφικότητας από τους παράλληλους βίους τους στις εθνικές ομάδες παίδων, εφήβων και νέων: υπ' αυτήν την έννοια ο αγώνας στο ΣΕΦ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ένα μανιφέστο του "νέου κύματος", το οποίο εκφράζουν από τη μια πλευρά ο Κώστας Παπανικολάου, ο Κώστας Σλούκας, ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Δημήτρης Κατσίβελης και στην αντίπερα όχθη ο (πρώτος σκόρερ και Νο 1 στις κατηγορίες της αξιολόγηση και της οικονομίας στην εφετινή Basket League ΟΠΑΠ) Νίκος Παππάς, ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς και ο Γιώργος Μπόγρης.

Οι κασκαρίκες του Πανιωνίου
και ο παράγων -Στράτος!

Οι αγώνες ένθεν και ένθεν της... λεωφόρου Συγγρού και της παραλιακής οδού κατέχουν μια περίοπτη θέση στα δρώμενα του ελληνικού πρωταθλήματος. Ως γηπεδούχος ο Πανιώνιος έκανε την ... κασκαρίκα στον Ολυμπιακό πέντε φορές κατά την τελευταία δεκαετία: την περίοδο 2003-04 με 99-78, την περίοδο 2004-05 με 79-76, την περίοδο 2006-07 με 84-76 (δια χειρός Στράτου Περπέρογλου, 18 πόντοι), την περίοδο 2007-08 με 84-72 και την περίοδο 2009-10 με 96-94 στην παράταση (89-89). Μεγάλος πρωταγωνιστής εκείνης της βραδιάς ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκης, που πέτυχε 28 πόντους με 4/6 δίποντα, 6/7 τρίποντα και 2/2 βολές, ενώ αυτή η ήττα κόστισε στον Ολυμπιακό την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα έδρα στη σειρά των τελικών με τον Παναθηναϊκό.

Σε αυτή την τελευταία δεκαετία, ο Πανιώνιος έχει καταφέρει δυο κτυπήματα εις βάρος του Ολυμπιακού (και) ως φιλοξενούμενος. Τη σεζόν 2003-04 τον νίκησε στον Κορυδαλλό με 83-63, σημειώνοντας το πρώτο "διπλό" μετά από 12 χρόνια, ενώ την περίοδο 2006-07, με προπονητή τον Λούκα Παβίτσεβιτς επιβλήθηκε των "ερυθρολεύκων" στο ΣΕΦ με 81-79 έχοντας ως ηγέτες τον Περπέρογλου (18π). και τον Τούρκο Εντέρ Αρσλάν που έβαλε την υπογραφή του με ένα κρεσέντο στο οποίο σημείωσε 9 πόντους σε ένα λεπτό και 56 δευτερόλεπτα!

Το ρεσιτάλ του Μπουρούση,
το σκορ του ΝΒΑ και το περυσινό 5-0

Τη σεζόν 2008-09 σε ένα επίσης συγκλονιστικό ματς ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε του Πανιωνίου στο Ελληνικό με 86-84 δια χειρός Γιάννη Μπουρούση που "έγραψε" 27π., με 10/13δ., 1/2τρ., 4/5β., 13 ριμπάουντ, 3 τάπες, 1.029 στο tendex), ενώ πρόπερσι πέρασε αλώβητος από τη Νέα Σμύρνη (70-77) για πρώτη φορά μετά τις 7 Δεκεμβρίου του 2002!

Τριάντα χρόνια πριν, στη σεζόν 1982-83 ο άρτι αφιχθείς από τη Β' Εθνική (μετά τον υποβιβασμό του για έναν χρόνο) Πανιώνιος και ο Ολυμπιακός προσέφεραν στο φιλοθεάμον κοινό μαγικές στιγμές και δύο σκορ βγαλμένα από το ΝΒΑ: 108-101 οι "κυανέρυθροι" στη Νέα Σμύρνη και 107-102 οι "ερυθρόλευκοι" στον Πειραιά!

Πέρυσι οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν πέντε φορές, με τον Ολυμπιακό να κυριαρχεί κατά κράτος σημειώνοντας ισάριθμες νίκες: 80-69 (Νέα Σμύρνη) και 73-64 (ΣΕΦ) στην κανονική περίοδο και 83-67, 90-65 (ΣΕΦ) και 87-66 (Νέα Σμύρνη) στην ημιτελική φάση των πλέι οφς.

Δεν υπάρχουν σχόλια