Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Συνολική στατιστική αποτίμηση του Πανιωνίου για τη σεζόν 2012/2013

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης... Την Κυριακή 21 Απριλίου ολοκληρώθηκε μία επιτυχημένη αγωνιστική περίοδος για τον Πανιώνιο που παρά τα γνωστά προ...

Γράφει ο Νίκος Τσιάπης...

Την Κυριακή 21 Απριλίου ολοκληρώθηκε μία επιτυχημένη αγωνιστική περίοδος για τον Πανιώνιο που παρά τα γνωστά προβλήματα πάσης φύσεως που τον ταλανίζουν τον τελευταίο καιρό (όπως και άλλες ομάδες φυσικά) , εξασφάλισε με σχετική άνεση την παραμονή του στη μεγάλη κατηγορία χωρίς ουσιαστικό άγχος τις τελευταίες κρίσιμες αγωνιστικές του πρωταθλήματος εν αντιθέσει με άλλες εξίσου (αλλά και πιο) εμπορικές ομάδες που μέχρι και τα τελευταία λεπτά του πρωταθλήματος δεν γνώριζαν αν θα αγωνίζονταν την επόμενη περίοδο στη μεγάλη κατηγορία δεδομένου πως εκρεμμούσε και η έφεση της ΑΕΚ για τον αγώνα με τον Πανθρακικό!


Αναμφίβολα σε στατιστικό επίπεδο η σεζόν που μόλις μας πέρασε ήταν χωρίς συγκεκριμένη
ταυτότητα για την ομάδα κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη σταθερότητας, στα συχνά ''σκαμπανεβάσματα'' που υπήρξαν τόσο στις εμφανίσεις (σύμφωνα με τους πιο ειδικούς) όσο και στα αποτελέσματα της και στο ότι σε σύνολο 32 αγώνων έληξαν ισόπαλα μόλις 3 ματς , 2 εκ των οποίων λίγο πριν το φινάλε με τις ομάδες που τερμάτισαν στις ακριβώς από πάνω θέσεις! Σε κάθε περίπτωση σπάνιο φαινόμενο για τα δεδομένα του Ιστορικού ειδικά σε επίπεδο Superleague όπου δεν είχε πέσει ποτέ κάτω από τις 6 ισοπαλίες μεταξύ 2006 & 2012 ενώ το 2009/2010 είχε φτάσει τις 10!

Μίας σεζόν που παραδόξως μοιάζει εν μέρει με τη φετινή (όπως τονίστηκε και σε προηγούμενο άρθρο) καθώς παρατηρείται σχεδόν κοινή πορεία της ομάδας στη διάρκεια της με πολύ θετικό ξεκίνημα και κατάληψη υψηλής θέσης λίγο πριν το τέλος του πρώτου γύρου, σημαντικά προβλήματα στο διάστημα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι μέσα Φεβρουαρίου με άσχημα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές & αλλαγές προπονητών (2009/2010 Φερέρα-Παράσχος, 2012/2013 Ελευθερόπουλος-Παναγόπουλος) που επέδρασαν θετικά στην εξέλιξη της περιόδου καθώς στο κρισιμότερο διάστημα αμφότερων των περιπτώσεων οι κυανέρυθροι πήραν σημαντικά (και δύσκολα) τρίποντα που είχαν ανάγκη με αποτέλεσμα να μην μπλέξουν με άμεσα σενάρια υποβιβασμού τις 3 τελευταίες αγωνιστικές και συμπτωματικά να ''κλειδώνουν'' μαθηματικά την υπόθεση της παραμονής 2 στροφές πριν το φινάλε έχοντας αποσπάσει πολύτιμες ισοπαλίες στο ΟΑΚΑ (με ΑΕΚ το 2009/2010 & με Παναθηναϊκό το 2012/2013)!

Στους 30 αγώνες του πρωταθλήματος, ο Ιστορικός πέτυχε 11 νίκες, 3 ισοπαλίες ενώ γνώρισε 16 ήττες τερματίζοντας στην 8η θέση με 36 βαθμούς. Να σημειωθεί πως τερμάτισε στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα μετά το 2008/2009 ενώ σημείωσε ζυγή βαθμολογία με 36 βαθμούς για πρώτη φορά σε εποχές Superleauge όπως τονίστηκε στο αμέσως προηγούμενο άρθρο άλλωστε! Στο σύνολο των 32 επίσημων αναμετρήσεων για όλες τις διοργανώσεις, πέτυχε 12 νίκες, 3 ισοπαλίες ενώ γνώρισε 17 ήττες! Μεγάλος αριθμός ανεπιτυχών αποτελεσμάτων για τα δεδομένα της ομάδας, παρεπιπτόντως ''περίπτωση καρμπόν'' με τη σεζόν 2005/2006 όπου και τότε ηττήθηκε στα 17 από τα 32 συνολικά ματς! Ουδείς αμφιβάλλει πως πρόκειται για ασυνήθιστο φαινόμενο οι Νεοσμυρνιώτες να έχουν αναποτελεσματικότητα άνω του 50% (17/32) , στις μοναδικές 2 αγωνιστικές περιόδους εντός του 21ου αιώνα που συνέβη αυτό! Ωστόσο, με μέσο όρο 1.22 βαθμών ανά αγώνα έγινε η πιο αποτελεσματική της νέας δεκαετίας (του 2010) ξεπερνώντας το 1.13 του 2010/2011 & το 1.12 της περσινής περιόδου!

Όπως προαναφέραμε, η αγωνιστική περίοδος που μόλις ολοκληρώθηκε είχε τις λιγότερες ισοπαλίες τόσο σε επίπεδο πρωταθλήματος (3/30) όσο και συνόλου (3/32) από καταβολής της νεοσύστατης Superleague για τον Πανιώνιο κάτι που δημιούργησε εκ των πραγμάτων ένα σχεδόν άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον στατιστικό. Είναι γεγονός πως η φετινή γίνεται η πρώτη σεζόν του 21ου αιώνα όπου η ομάδα της Νέας Σμύρνης δεν έφερε το ισόπαλο αποτέλεσμα εις διπλούν (εντός-εκτός έδρας) με τον ίδιο αντίπαλο! Πράγματι άκρως ασυνήθιστο δεδομένου πως η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1999/2000 όπου και τότε οι 3 ισοπαλίες σε 34 ματς όμως (πιο πρόσφατη σεζόν με πρωτάθλημα 18 ομάδων) δεν άφηναν επί της ουσίας κανένα περιθώριο για κάτι τέτοιο! Είναι χαρακτηριστικό πως εντός αυτού του διαστήματος (2000-2012) υπήρξαν και σεζόν όπου οι κυανέρυθροι αναμετρήθηκαν ισόπαλα εις διπλούν ακόμα και με 3 διαφορετικούς αντιπάλους όπως για παράδειγμα το 2003/2004 με Καλλιθέα, Χαλκηδόνα & ΟΦΗ και το 2004/2005 με Απόλλων Καλαμαριάς, Αιγάλεω & Καλλιθέα!

Αξίζει να σημειωθεί πως αφενός το 2012/2013 δεν υπήρξε η διπλή ισοπαλία με κανένα αντίπαλο
αλλά αφετέρου αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα προέκυπτε απόλυτη ισορροπία σε πιθανή ισοβαθμία μεταξύ του Ιστορικού με άλλο αντίπαλο όπως συμβαίνει δηλαδή ούτως η άλλως σε περίπτωση 2 ισοπαλιών! Στα περισσότερα ματς μεταξύ Ιστορικού & άλλων ομάδων της κατηγορίας παρατηρήθηκε πως ο νικητής ήταν ο γηπεδούχος και μάλιστα με 1 τέρμα διαφορά! Το απίστευτο της υπόθεσης έγγυται στο ότι με ορισμένους αντιπάλους μάλιστα τα αποτελέσματα στα ματς πρώτου & δευτέρου γύρου ήταν ''φωτοτυπημένα''. Κάτι τέτοιο συνέβη με ΟΦΗ (2-1), ΑΕΚ (1-0), Ατρόμητο (1-0) & Αστέρα Τρίπολης

(2-1)! Ωστόσο, η ουδέτερη πιθανή ισοβαθμία παρατηρήθηκε και με Άρη (1-0 στη Νέα Σμύρνη, 2-1 στο Χαριλάου) & ΠΑΣ Γιάννινα (1-2 στους Ζωσιμάδες, 0-1 στη Νέα Σμύρνη). Δηλαδή συνολικά 6 ουδέτερες πιθανές ισοβαθμίες χωρίς ωστόσο το ισόπαλο αποτέλεσμα να περιλαμβάνεται σε κάποια εκ των 12 αυτών αναμετρήσεων!

Ακόμη,να επισημάνουμε πως αυτό συνέβη και για το θεσμό του κυπέλλου όταν οι κυανέρυθροι τέθηκαν αντιμέτωποι με τον Φωστήρα στα πλαίσια της φάσης των ''32'' αλλά ως γνωστόν η ομάδα του Ταύρου προκρίθηκε στους ''16'' εκμεταλλευόμενη τον κανονισμό των εκτός έδρας τερμάτων που ισχύει σ' αυτή τη διοργάνωση (εν αντιθέσει με το πρωτάθλημα) καθώς είχε επικρατήσει με 1-0 στο πρώτο ματς & γνώρισε ίσως την πιο γλυκιά ήττα της σύγχρονης ιστορίας της με 2-1 στον επαναληπτικό της Νέας Σμύρνης.

Επιστρέφοντας στα δεδομένα του πρωταθλήματος, το εκπληκτικό για τους Νεοσμυρνιώτες είναι πως στο τελικό βαθμολογικό πίνακα της Superleague 2012/2013 τερμάτισαν στην 8η θέση σε τριπλή ισοβαθμία με Πλατανιά & Πανθρακικό, για καλή τους τύχη δηλαδή με ομάδες που είχαν εναντίον τους θετική πιθανή ισοβαθμία τόσο ξεχωριστά με τον κάθε αντίπαλο (με Πλατανιά 4-0 νίκη στη Νέα Σμύρνη, ήττα 2-1 στα Περιβόλια των Χανίων ενώ με Πανθρακικό το απόλυτο των 6 βαθμών με νίκες σε Κομοτηνή & Νέα Σμύρνη με 1-2 & 2-0 αντίστοιχα) όσο και συνολικά στην τριπλή ισοβαθμία όπως ισχύει άλλωστε βάσει του κανονισμού όπου ο Πανιώνιος είχε 9 βαθμούς, οι Κρητικοί 7 ενώ οι Θρακιώτες μόλις 1 με αποτέλεσμα να τερματίσει ο Ιστορικός 8ος, ο Πλατανιάς 9ος & ο Πανθρακικός 10ος!

Επίσης, ένα εξίσου ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο σχετίζεται με τις εκτός έδρας επιδόσεις της ομάδας εναντίον των ομάδων της πρωτεύουσας για όλες τις διοργανώσεις. Είναι γεγονός πως τα φετινά εκτός έδρας αποτελέσματα του Πανιωνίου στο λεκανοπέδιο της Αττικής δημιούργησαν το εν λόγω στατιστικό για πρώτη φορά στην ιστορία της ομάδας! Το να μην σκοράρει δηλαδή στους εκτός έδρας αγώνες εναντίον ΑΕΚ, Ατρομήτου, Παναθηναϊκού & Φωστήρα και να πετύχει το μοναδικό της τέρμα στο ''Γεώργιος Καραϊσκάκης'' εναντίον του πρωταθλητή Ολυμπιακού αλλά ταυτόχρονα να αποσπάσει το μοναδικό θετικό της αποτέλεσμα εναντίον του ''τριφυλλιού'' στο ΟΑΚΑ (0-0) είναι κάτι ενδεχομένως να μην περίμενε κανείς πριν τις επισκέψεις σε Νέο Φάληρο, Περιστέρι, ΟΑΚΑ (2 φορές) & Ταύρο και φυσικά κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στο παρελθόν!

Επιπλέον, αναφορικά με τις υποχρεώσεις των κυανέρυθρων στη Νέα Σμύρνη σε επίπεδο πρωταθλήματος με 8 νίκες, 2 ισοπαλίες & 5 ήττες , σημειώθηκε μεταξύ άλλων ρεκόρ συγκομιδής εντός έδρας βαθμών κατ' αναλογίαν με τους συνολικούς τη τελευταία 10ετία (κάτι που οφείλεται κυρίως στην καλή προσαρμογή της ομάδας ως φιλοξενούμενη τα τελευταία χρόνια καθώς πάντα είχε σχετικά ικανοποιητική ισορροπία αποτελεσμάτων μεταξύ εντός-εκτός έδρας και σπανίως ήταν ''ομάδα έδρας'') με 26 βαθμούς εντός έδρας σε σύνολο 36! Δηλαδή, το 72,22% των συνολικών βαθμών κατακτήθηκαν από την ομάδα στη Νέα Σμύρνη, για πρώτη φορά ποσοστό άνω του 70% μετά την αγωνιστική περίοδο 2000/2001 όπου με ποσοστό 77,78% ήταν ξεκάθαρο πως η έδρα αποτελούσε την μεγάλη δύναμη της ομάδας σε σεζόν που συμπτωματικά ολοκλήρωσε και τότε με 36 βαθμούς!

Σημαντική συγκυρία αν μη τι άλλο ήταν ότι το 2012/2013 οι κυανέρυθροι απέφυγαν να είναι η ομάδα της Αττικής με τις περισσότερες εντός έδρας ήττες για πρώτη φορά μετά το 2008/2009 δεδομένου πως φέτος ολοκλήρωσαν με 5 ήττες ως γηπεδούχοι μαζί με την ΑΕΚ όμως, οπότε δεν είναι μόνοι τους στην αρνητική αυτή κατηγορία που την κατείχαν τις περιόδους 2009/2010, 2010/2011 & 2011/2012. Αυτό ήταν και το στατιστικό στοιχείο που όπως ανέφερα πρόσφατα καθυστέρησε λίγο το παρών άρθρο καθώς είχε αργήσει η έκδοση της σχετικής απόφασης από την δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ σχετικά με την τύχη του αγώνα ΑΕΚ-Πανθρακικός που επικυρώθηκε το διπλό, άρα και οι 5 εντός έδρας ήττες της ''Ένωσης''!

Εν τέλει, κλείνοντας τη φετινή συνολική στατιστική αποτίμηση του Ιστορικού για την σεζόν που ολοκληρώνεται, είναι άξια αναφοράς αρκετά θετικά σημεία από άποψης στατιστικής αλλά και συγκυριών. Μην ξεχνάμε πως το 2012/2013 εμπεριείχε μεταξύ άλλων και το ελπιδοφόρο για το ελληνικό ποδόσφαιρο στατιστικό για την ομάδα της Νέας Σμύρνης ότι σκόραραν όλα τα τέρματα της Έλληνες ποδοσφαιριστές! Πράγματι κάτι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί ειδικά στο σύγχρονη επαγγελματική μορφή του αθλήματος! Η περίοδος που μας πέρασε απέδειξε σε πολλούς ''ειδήμονες'' πως και με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας ποδοσφαιριστών βασικής ενδεκάδας όπως είχε σε πολλά ματς η ομάδα μπορούν να επιτευχθούν οι όποιοι στόχοι του εκάστοτε συλλόγου.

Στατιστικά ήταν αναμφίβολα μία διδακτική σεζόν για πολλούς αμφισβητίες του όλου επιτυχημένου
εγχειρήματος καθώς εκτός του ότι ο Ιστορικός τερμάτισε στο πρώτο μισό της βαθμολογίας, βάσει αποτελεσμάτων ''κοίταξε στα μάτια'' όλους τους αντιπάλους του ακόμα και αυτούς που τερμάτισαν στις πρώτες 5 θέσεις του πίνακα! Δεν είναι τυχαίο πως επιβλήθηκε εντός έδρας έναντι 2 ομάδων που τερμάτισαν στη 3η (Αστέρας Τρίπολης) & 4η θέση (Ατρόμητος) κάτι που δεν πέτυχε καμία άλλη ομάδα του πρωταθλήματος (να κερδίσει και τους 2 δηλαδή στην έδρα της) αλλά και σημείωσε το τεράστιο διπλό σε μία εκ των δυσκολότερων εδρών της χώρας, στους ''Ζωσιμάδες'' των Ιωαννίνων (σε μία έδρα όπου εμπορικότερες ομάδες σε σχέση με τον Ιστορικό έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι φέτος) με 1-2 εναντίον του 5ου στη βαθμολογία ΠΑΣ Γιάννινα!

Αναμφίβολα τα παραπάνω επαληθεύουν απλά πως (και) στατιστικά το μέλλον της ομάδας αναμένεται με συγκρατημένη αισιοδοξία σε αγωνιστικό επίπεδο και αν μη τι άλλο θα πρέπει να σκεφτεί πολύ όποιος θέλει να προεξοφλήσει εκ των προτέρων αρνητικά μία επερχόμενη σεζόν για τον Πανιώνιο καθώς μπορεί πολύ εύκολα να εκτεθεί όπως συνέβη με ουκ ολίγους εντός του 2012/2013!

Υ.Γ.: Ήταν το τελευταίο άρθρο για την σεζόν 2012/2013. Καλή συνέχεια στην ανάγνωση των panionianea.gr & το επόμενο άρθρο θα αφορά την κλήρωση του νέου πρωταθλήματος (2013/2014) και θα δημοσιευτεί το συντομότερο δυνατόν μετά την τέλεση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια