Του Μάκη Διόγου... «Η Μικρασιατική καταστροφή ξερίζωσε τον Πανιώνιο από την Σμύρνη. Ο τουρκικός στρατός εισβάλλει στην Σμύρνη και ο ιστορ...
Του Μάκη Διόγου...
«Η Μικρασιατική καταστροφή ξερίζωσε τον Πανιώνιο από την Σμύρνη. Ο τουρκικός στρατός εισβάλλει στην Σμύρνη και ο ιστορικός σύλλογος σχεδόν διαλύεται. Δεκάδες αθλητές του και παράγοντες χάνονται με πρώτο τον επίτιμο πρόεδρό του, τον μητροπολίτη Χρυσόστομο που σφαγιάσθηκε από τους Τούρκους.
Η καταστροφή αυτή θα είχε σημάνει το τέλος του σμυρναϊκού συλλόγου, όπως πολλών άλλων μικρασιατικών σωματείων, αν δεν υπήρχε το πείσμα και η επιμονή του προέδρου Δημητρού Δάλλα. Ο Δάλλας μόλις πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, άρχισε να αναζητά σε προσφυγικούς καταυλισμούς τα "παιδιά" του, τους αθλητές του συλλόγου που σώθηκαν. Κατάφερε να εντοπίσει γύρω στους είκοσι και το γυμναστή Σοφοκλή Μάγνη, ο οποίος ανέλαβε την προγύμνασή τους αμισθί! Με τη μαγιά αυτή χτίζει τον αθηναϊκό Πανιώνιο. Αντιτίθεται εξαρχής στην ιδέα που προωθήθηκε να συγχωνευτούν όλα τα παλιά σμυρναϊκά σωματεία: Πανιώνιος, Απόλλων Σμύρνης, Πέλοψ Μελαντίας και Αρμενική σε μια νέα ομάδα υπό τον τίτλο «Σμυρναϊκή Ένωση» και προχωρά με πείσμα στην ανόρθωση του Πανιωνίου. Σύνθημά του, το οποίο επαναλάμβανε σε όποιον τον αποθάρρυνε, ήταν το: «Ο Πανιώνιος είναι Ιδέα. Και οι Ιδέες δεν πεθαίνουν!».
Συγκροτεί μια προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με επιφανή μέλη της σμυρναϊκής κοινωνίας που είχαν επιβιώσει κατά την καταστροφή, εξασφαλίζει στέγη για το σωματείο στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου και δύο μόλις μήνες μετά την καταστροφή, στις 12 Νοεμβρίου 1922, τελεί τα εγκαίνια των γραφείων του. Αμέσως λειτουργούν δύο αθλητικά τμήματα, του κλασικού αθλητισμού και του ποδοσφαίρου. Οι αθλητές στίβου κατακτούν το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανώμαλου δρόμου ανδρών 1923 και η ποδοσφαιρική ομάδα αναδεικνύεται δευτεραθλητρια στο Πρωτάθλημα Ε.Π.Σ. Αθηνών-Πειραιώς 1922-1923. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, το Σεπτέμβριο του 1923, ο σύλλογος χάρη στις άοκνες ενέργειες του Δάλλα διοργανώνει πανηγυρικά τους Κ΄ Πανιώνιους Αγώνες στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία των επισήμων αρχών, με συμμετοχή 240 αθλητών από όλη την Ελλάδα και από την Κωνσταντινούπολη. Με τη φροντίδα του Δάλλα ο Πανιώνιος δηλώνει και πάλι "παρών" στον ελληνικό αθλητισμό.
Τα επόμενα χρόνια ο πρόεδρος του Πανιωνίου αναλώθηκε στο ξαναζωντάνεμα της πανιώνιας ιδέας. Για τον εαυτό του δεν ενδιαφερόταν καθόλου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως το 1926 δεν είχε σπίτι και κοιμόταν στο δωμάτιο του συλλόγου στο Στάδιο, απλώνοντας κάθε βράδυ ένα στρώμα πάνω στο ξύλινο γραφείο! Παρά τις δυσκολίες προχωρά με θάρρος σε τολμηρά αθλητικά ανοίγματα. Αναδημιουργεί τις ομάδες βόλεϊ και μπάσκετ και το 1925 ξεκινά τη διοργάνωση ετήσιων πρωταθλημάτων βόλεϊ. Δημιουργεί γυναικείο αθλητικό τμήμα και ξεκινά τη διοργάνωση γυναικείων αθλητικών αγώνων το 1926 καθώς και γυναικείου πρωταθλήματος βόλεϊ. Παράλληλα εκλέγεται αντιπρόεδρος στον ΣΕΓΑΣ και αναλαμβάνει την ευθύνη της έκδοσης του Δελτίου του Συνδέσμου. Το Νοέμβριο του 1928, έπειτα από εισήγηση του, ιδρύθηκε η Επιτροπή Γυναικείου Αθλητισμού του ΣΕΓΑΣ, της οποίας ορίστηκε πρώτος πρόεδρος.[3]
Το 1924 ο Πανιώνιος στέλνει τρεις αθλητές του στην Ολυμπιάδα του Παρισιού. Στο Παρίσι μεταβαίνει και ο Δάλλας που πραγματοποιεί χρήσιμες επαφές με παράγοντες άλλων χωρών, κυρίως βαλκανικών, ρίχνοντας την ιδέα της διοργάνωσης Βαλκανικών Αγώνων. Αξιοποιεί τις επαφές του και το 1925 στην εορτή των 35 ετών του συλλόγου προσκαλεί το γαλλικό αθλητικό σύλλογο "Stade Francais", που ήρθε με τους αθλητές του στην Αθήνα ειδικά για την επέτειο. Το καλοκαίρι του 1925, στους ΚΑ΄ Πανιώνιους αγώνες, εκτός από τους 160 Έλληνες αθλητές από όλη την Ελλάδα συμμετέχει και η ρουμανική ομάδα Coltea. Έτσι δίνει στους αγώνες διεθνή χαρακτήρα.
Με την παράλληλη δημοσιογραφική δραστηριότητά του, καθιερώνει ειδική αθλητική στήλη στην εφημερίδα "Βραδυνή", την πρώτη στον αθηναϊκό πολιτικό τύπο. Το 1928 πρωτοστατεί στην ίδρυση της "Ένωσης Αθλητικών Συντακτών", της οποίας γίνεται πρόεδρος, με αντιπρόεδρο τον πολυαθλητή του Πανιωνίου Δημ. Καραμπάτη, ο οποίος καθιερώνει αθλητική στήλη στην εφημερίδα "Εμπρός", και εν συνεχεία εκδίδει ξεχωριστό αθλητικό περιοδικό».
Τέτοιοι άνθρωποι κράτησαν ζωντανό τον Πανιώνιο μέχρι σήμερα. Τέτοιους ανθρώπους χρειαζόμαστε για να αφήσουμε τον Ιστορικό αξιοπρεπή και όρθιο στα παιδιά μας! Ανθρώπους που δεν θα έχουν σπίτι και θα κοιμούνται στο δωμάτιο του συλλόγου, απλώνοντας κάθε βράδυ ένα στρώμα πάνω στο ξύλινο γραφείο! Οι Δάλλες και οι Καραμπάτηδες γραφούν την ιστορία του Πανιωνίου…
ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΜΑΚΗ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ .ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΟΔΟΠΑΤΟΥΝ.ΕΤΣΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΤ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟΝ Κο ΚΟΥΤΛΙΔΗ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΝΝΟΟΥΣΑΙ ΤΗΝ Μ.ΤΡΙΤΗ ??????
ΑπάντησηΔιαγραφή