Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Πανιώνιος-Λαμία στο Κύπελλο μετά από τρεις δεκαετίες

Γράφει ο Θοδωρής Μπελίτσος... Ήταν Αύγουστος του 1990 η προηγούμενη φορά που ο Ιστορικός συνάντησε τη Λαμία σε αγώνα κυπέλλου. Από τότ...

Γράφει ο Θοδωρής Μπελίτσος...

Ήταν Αύγουστος του 1990 η προηγούμενη φορά που ο Ιστορικός συνάντησε τη Λαμία σε αγώνα κυπέλλου. Από τότε πέρασαν 27 χρόνια για να βρεθούν ξανά αντίπαλες οι δυο ομάδες, αυτή τη φορά στην Α΄ Εθνική, στις 2 Οκτωβρίου 2017, σε ένα άτυχες ματς για τον ιστορικό που ηττήθηκε άδικα από ένα γκολ του Μπλάζιτς στο 78΄. Τυπικά βέβαια δεν πρόκειται για τον ίδιο σύλλογο, αφού ο παλιός «Α.Σ. Λαμία», το 2012 ονομάστηκε «ΠΑΣ Λαμία 1964», όταν απορρόφησε τον «Αγρότη Λιανοκλαδίου» και ανέβηκε από το τοπικό στη Δ΄ Εθνική παίρνοντας τη θέση του.

Αυτά είναι τα μοναδικά επίσημα ματς των δύο ομάδων ως τώρα, καθώς η Λαμία δεν έχει αγωνιστεί άλλοτε στην ανώτερη κατηγορία, ενώ τις δυο σεζόν που ο Πανιώνιος αγωνίστηκε στη Β΄ Εθνική, η Λαμία έπαιζε σε χαμηλότερες κατηγορίες. Υπήρξαν όμως, στο απώτατο παρελθόν, άλλες δυο αναμετρήσεις στο κύπελλο με τους προγόνους της Λαμίας, τον Ολυμπιακό Λαμίας και την Παλλαμιακή Ένωση, οι οποίοι το 1964 συνενώθηκαν και δημιούργησαν τον «Α.Σ. Λαμία». Ας δούμε την προϊστορία, η οποία είναι σαφώς υπέρ του Ιστορικού.

1953-54. Δ΄ γύρος, 20/12/1953: Ολυμπιακός Λαμίας – Πανιώνιος 0-4 (0-4).
Τα γκολ: Ν. Ζαρκάδης 7΄, Θ. Σαραβάκος 12΄, Κ. Νεστορίδης 15΄, Σαπουντζόπουλος 26΄.
Έπαιξαν: Πεντζαρόπουλος, Τζανέτος, Τσουχνικάς, Ασημακόπουλος, Μυλωνάκης, Νεστορίδης, Ν. Ζαρκάδης, Στάικος, Σκορδίλης, Θ. Σαραβάκος, Σαπουντζόπουλος.

Τη χρονιά εκείνη ο Ιστορικός, με δέκα διεθνείς στη σύνθεσή του και προπονητή τον Κώστα Νεγρεπόντη, πήγαινε τρένο σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Όμως, και στα δύο έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε. Στο πρωτάθλημα ήταν τρίτος με διαφορά μόλις δύο βαθμούς από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό και έναν από την ΑΕΚ. Έχασε τη 2η θέση και την πρόκριση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στο τελευταίο ματς με την ΑΕΚ, όταν ισοφαρίστηκε 1-1 στο 90΄. Στο κύπελλο έκανε μια ξέφρενη πορεία ως τα ημιτελικά, με 23-7 γκολ σε 7 ματς αλλά στον ημιτελικό η διοίκηση έχυσε την καρδάρα, όταν αποφάσισε να μη στείλει την ομάδα να παίξει στη Δράμα με τη Δόξα, επειδή η ΕΠΟ άλλαξε την έδρα παρά το ό,τι γηπεδούχος είχε κληρωθεί ο Πανιώνιος. Έτσι αποκλείστηκε άδοξα.

Στην πορεία του στο κύπελλο συνέτριψε πολλές μικρές ομάδες. Μια από τις άτυχες που βρέθηκαν στο δρόμο του ήταν, στον Δ΄ γύρο, ο Ολυμπιακός Λαμίας, ο οποίος ήταν επί τρεις συνεχείς χρονιές (1952 ως 1954) πρωταθλητής Φθιωτιδοφωκίδας αλλά δεν είχε να επιδείξει κάτι σημαντικό εκτός νομού. Ο αγώνας έγινε στη Λαμία λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, παρουσία χιλιάδων θεατών, μεταξύ των οποίων σύσσωμες οι αρχές της πόλης, παρά τη συνεχή βροχή. Ο Ιστορικός πήγε με πλήρη σύνθεση και έκανε επίδειξη υψηλής ποδοσφαιρικής τέχνης στο λασπώδες τερέν. Συνέτριψε την τοπική ομάδα 4-0, με όλα τα γκολ να μπαίνουν στο α΄ ημίχρονο. Στο β΄ ημίχρονο κράτησε δυνάμεις, δίνοντας τη ευκαιρία στον Ολυμπιακό να επιτεθεί, να κερδίσει πολλά κόρνερ και να μείνει με την ηθική ικανοποίηση ότι ήταν νικητής στα κόρνερ με 11-4.

Το ματς αυτό ήταν το τελευταίο επίσημο που έπαιξε ο Βασίλης Στάικος (1922-2011), ο θρυλικός «Κυραμαρία», ο οποίος τον Ιανουάριο του 1954 σταμάτησε το ποδόσφαιρο, έπειτα από 14 χρόνια στο σύλλογο.

1959-60. Γύρος 32, 10/4/1960: Παλλαμιακή Ένωση – Πανιώνιος 2-7 (1-6).
Τα γκολ: Χάιτας 2, Γεωργόπουλος 2, Μπραουδάκης, Χρονόπουλος, Καζαντζίδης και για την Παλλαμιακή: Παπαρούνης, Βελής.

Το 1959-60, με προπονητή το Γιάννη Χέλμη, ο Πανιώνιος είχε μια εξαιρετική ομάδα: Κώστας Βαλλιάνος, Στέλιος Σώχος (τερματοφύλακες), Τάκης και Γιώργος Παπουλίδης, Κυριάκος Καζαντζίδης, Στάθης Μαυρίδης, Βαγγέλης Καρράς, Στέλιος Μπραουδάκης, Αδάμ Χρονόπουλος, Θανάσης Σαραβάκος, Κώστας Γεωργόπουλος, και στο ξεκίνημά τους: Γιώργος και Γιάννης Γιαννακόπουλος, Στάθης Χάιτας, Τούλης Ερμείδης, Θανάσης Χρήστου. Στο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής τερμάτισε 5ος, ενώ στο κύπελλο έκανε μια μαραθώνια πορεία 8 γύρων (31-10 γκολ) μέχρι τους 16 που αποκλείστηκε.

Στον Ζ΄ γύρο (φάση των 32 ομάδων) κληρώθηκε εκτός έδρας με την Παλλαμιακή Ένωση, η οποία ως πρωταθλήτρια της τοπικής Ε.Π.Σ. μετείχε στη Β΄ Εθνική, στον Όμιλο Κεντρικής Ελλάδος, χωρίς να κάνει σπουδαία παρουσία (ήταν 6η σε 8 ομάδες). Ο Ιστορικός γνώριζε την ομάδα από ένα φιλικό που είχε δώσει εκεί δυο χρόνια νωρίτερα, στο οποίο δυσκολεύτηκε να πάρει την ισοπαλία 2-2. Για τον φόβο των Ιουδαίων μετέβη στη Λαμία με όλα τα στελέχη του, με αποτέλεσμα να κάνει επίδειξη δύναμης. Στο 30΄ το σκορ ήταν ήδη 6-0! Καθώς ο αγώνας είχε κριθεί, συνέχισε χαλαρά με τελικό αποτέλεσμα 7-2, ένα από τα πιο επιβλητικά σκορ που έχει επιτύχει ποτέ.

1990-91. Όμιλος, 25/8/1990: Πανιώνιος-Α.Σ. Λαμία 1-0. Το γκολ ο Βασ. Βασιλάκος.
Το ματς κυπέλλου με τη Λαμία ήταν το πρώτο επίσημο της σεζόν, στη φάση των ομίλων που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου. Με τον Σέρβο Μόμτσιλο Βούκοτιτς στον πάγκο, ο Ιστορικός προσπαθούσε να συνέλθει από το σοκ της «κατά λάθος» αποδέσμευσης έξι βασικών παικτών (Μαραγκού, Καναρά, Τόγια, Παπαπαναγή κλπ) στα μέσα της προηγούμενης σεζόν. Υπήρχε ένας κορμός έμπειρων παικτών, όπως οι διεθνείς Θεολόγης Παπαδόπουλος (τερμ), Πέτρος Ξανθόπουλος, Χρήστος Κουτρόπουλος, Πέτρος Μίχος, Νίκος Καραβίδας, Βασίλης Βασιλάκος, Θωμάς Μαύρος, Μαρσέλ Κόρας (Ρουμανία), Λεάντρο Μαγκαλάες (Βραζιλία) και μια ομάδα νεότερων ή ανερχόμενων ταλέντων: Θοδωρής Ζάκκας, Γιάννης Παπουλίδης, Γιάννης Καπουράνης, Χάρης Κοπιτσής, Ανδρέας Λαγωνικάκης, Λεωνίδας Βόκολος, Νίκος Μιρτσέκης, Θέμης Τζανετής κλπ.

Η ομάδα είχε καλές προοπτικές και μπορούσε να κάνει μια καλή σεζόν αλλά οι οικονομικές δυσκολίες βάραιναν τα πόδια, με αποτέλεσμα να επικεντρωθεί στο να μην κινδυνέψει και τελικά να τερματίσει στη 10η θέση. Στο κύπελλο τα πήγε καλύτερα. Καθώς δεν βρήκε μπροστά της κανέναν αντίπαλο-φόβητρο, έφτασε με άνεση ως τα προημιτελικά, αφού απέκλεισε: Λαμία (1-0), Οδυσσέα Κορδελιού (4-1), Εθνικό Αστέρα (4-0), Αναγέννηση Κολινδρού (3-1), Πανελευσινιακό (3-2, 5-0), Ρέθυμνο (3-1, 3-0). Στα προημιτελικά πέρασε τον ΟΦΗ στα πέναλτι (2-0, 0-2), αλλά στον ημιτελικό ένα κακό α΄ ματς (0-3) με τον Αθηναϊκό έφερε τον αποκλεισμό, αφού στη ρεβάνς πάλεψε, νίκησε 3-1, αλλά δεν μπόρεσε να ανατρέψει το σκορ. Έτσι χάθηκε η ευκαιρία μιας ακόμα παρουσίας σε τελικό.

Το ξεκίνημα της μεγάλης πορείας στο κύπελλο έγινε στις 25 Αυγούστου 1990, στη Ν. Σμύρνη, με τη νίκη 1-0 επί της Λαμίας, η οποία τότε ήταν νεοφώτιστη στη Γ΄ Εθνική (και υποβιβάστηκε ξανά). Κατακαλόκαιρο και με δεμένα ακόμα τα πόδια από την προετοιμασία, οι κυανέρυθροι αρκέστηκαν σε ένα γκολ του Βασιλάκου και δεν κυνήγησαν κάτι περισσότερο.

Λαμιώτες στον Πανιώνιο και αντίστροφα
Στους αγώνες με τη Λαμία ο Ιστορικός θα βρει δυο παλιούς γνώριμους που άφησαν θετικό στίγμα στο πέρασμά τους από τη Ν. Σμύρνη. Είναι ο Νιγηριανός Σουλεϊμάν Όμο, ο οποίος έπειτα από μια τριετία (2009-12) στον Πανιώνιο, περιπλανήθηκε ανά την Ελλάδα (Τύρναβος, Ερμιονίδα, Κέρκυρα, Αχαρναϊκός, ώσπου βρήκε απάγκιο σε μια φιλόδοξη ομάδα, με την οποία επέστρεψε στην Α΄ Εθνική. Ο άλλος είναι ο τερματοφύλακας Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος επί μία τριετία (2013-16) πρόσφερε πολύ θετικές υπηρεσίες στο σύλλογό μας.

Αντίστροφη πορεία είχαν δυο παλαίμαχοι Λαμιώτες που έπαιξαν στη Ν. Σμύρνη. Πρώτος χρονικά ήταν ο Κώστας Τσίκας που ήρθε από τον Άρη Αγίου Κωνσταντίνου, έπαιξε τρεις χρονιές (1973-76) και συνέχισε στο Αιγάλεω. Ακολούθησε ο Μάκης Ζαχαρόπουλος, που ήρθε το 1977 από τη Λαμία και συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες στιγμές του συλλόγου: κύπελλο 1979, πρόκριση επί της Τβέντε, τα δύο μπαράζ 1983, 1984. Να σημειωθεί πως ο Ζαχαρόπουλος ήταν ο προπονητής που κράτησε τον Αγρότη Λιανοκλαδίου τέσσερα χρόνια στη Δ΄ Εθνική, ως το 2012 που μετονομάστηκε σε «ΠΑΣ Λαμία», δίνοντας την ευκαιρία στη ομάδα της πόλης να επανέλθει στις εθνικές κατηγορίες.

Σύνοψη. Τρεις φορές συναντήθηκε ο Πανιώνιος με τη Λαμία και τους προγόνους της και τις τρεις επικράτησε και προκρίθηκε άνετα: 3 νίκες, 12-2 γκολ. Σίγουρα η παράδοση θα συνεχιστεί και τώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια