Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Αισιόδοξο μήνυμα...

ΑΠ’ ΤΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ - Μάκης Διόγος *** Κυανέρυθρα αδέρφια σας χαιρετώ. Εξαιρετικός Πανιώνιος στη Ξάνθη. «Πάνθηρας» που πήρε άνετα το «διπλ...

ΑΠ’ ΤΑ ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ - Μάκης Διόγος

*** Κυανέρυθρα αδέρφια σας χαιρετώ. Εξαιρετικός Πανιώνιος στη Ξάνθη. «Πάνθηρας» που πήρε άνετα το «διπλό» με το… «φτωχό» 1-0. Εύγε και στον Ζοσέ Ανιγκό που μαεστρικά καθοδήγησε την ομάδα και πήρε την ταυτότητα του κόουτς της Ξάνθης, ο ποίος άκουσον , άκουσον τα έριξε στη διαιτησία. Ναι κόουτς αυτός είναι ο Πανιώνιος που θέλουμε να βλέπουμε. Με σωστή λειτουργία σ’ όλες τις γραμμές, με παίκτες που «πεθαίνουν» στον αγωνιστικό χώρο και φυσικά έναν προπονητή που «βοηθάει» την ομάδα την κατάλληλη στιγμή. Η εμφάνιση στη Ξάνθη έδειξε ότι ο Ιστορικός μπορεί και φέτος να είναι ανταγωνιστικός. Ηταν ένα σαφέστατο, αισιόδοξο μήνυμα για την συνέχεια της σεζόν…

*** Πόσο περηφάνια ένιωσα με τους «Πάνθηρες» στην εξέδρα της Ξάνθης. Η ψυχή, η καρδιά και η φωνή του Ιστορικού ήταν και στη Θράκη. Δεν μπορούσε να μην ήταν εκεί δίπλα στα παιδιά του Ζοσέ Ανιγκό. Και στο τέλος η εικόνα με τους παίκτες να ευχαριστούν αυτούς που διέσχισαν όλη την Ελλάδα για να φωνάξουν: «Μας πήρες τα μυαλά ρε Πανιώνιε…».

*** Η ομάδα μπάσκετ αρχίζει με το ματς κόντρα στο Ρέθυμνο την προσπάθεια της να κάνει αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα. Οι μεταγραφικές κινήσεις ήταν αξιόλογες και πλέον όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε δίπλα στην ομάδα που μας κράτησε όρθιους σε πολύ δύσκολες εποχές. Το Αρτάκης πρέπει σε όλα τα εντός έδρας ματς να αποδειχθεί μικρό για τον λαό του Ιστορικού. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, το χρωστάμε σε ορισμένους που μας βλέπουν από ψηλά…

*** Κάθε άρθρο του κορυφαίου αθλητικού συντάκτη κυρίου Πέτρου Λινάρδου είναι και ένα μάθημα ιστορίας. Τη περασμένη Κυριακή στο «Βήμα της Κυριακής» με τίτλο «Ενας αιώνας Πετόσφαιρα» ο ευπατρίδης της αθλητικής δημοσιογραφίας «θύμισε» στους ανιστόρητους την τεράστια συμβολή του Πανιωνίου στον ελληνικό αθλητισμό και στη προκειμένη περίπτωση στην ανάπτυξη του βόλει. Γράφει ο κύριος Λινάρδος: «ΕΝΑ σπουδαίο από πολλές απόψεις και όψεις άθλημα, η Πετόσφαιρα – ας θυμόμαστε το ελληνικό όνομά της – οδεύει στην παρουσία του στον ελλαδικό χώρο επί έναν αιώνα. Πρωτοπαίχθηκε στην ελληνική Σμύρνη το 1919 (με πρωτοβουλία της ΧΑΝ μέσω των ελληνικών στρατευμάτων). Ηδη έχουμε έναν τύπο πρωταθλήματος βόλεϊ στη Σμύρνη το ίδιο έτος με νικητήρια την ομάδα του Πανιωνίου ΓΣΣ. Η είσοδός του στην Ελλάδα συνδυάζεται με τα τραγικά γεγονότα της μικρασιατικής καταστροφής του 1922, όπως διαβάζουμε στο πολύ σημαντικό βιβλίο δύο ειδημόνων, των Νίκου Μπεργελέ και Αλκινόης Κατσικαδέλλη («Η Πετόσφαιρα στην Ελλάδα», Αθήνα 1986).

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ να αποτελέσει το έναυσμα μιας συντονισμένης προσπάθειας για την ανάπτυξη του αθλήματος στις διαστάσεις που αξίζει να έχει. Ευελπιστούμε ότι η Ομοσπονδία θα έχει την πρωτοβουλία, τώρα μάλιστα που οι εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών κερδίζουν επάξια διεθνή θέση στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Στο βόλεϊ δεν είναι εύκολο να βρεις ψεγάδι, κι αυτό ας το προσέξουν οι βασικά ενδιαφερόμενοι, οι γονείς. Ενας παλιός πρωταγωνιστής του αθλήματος, ο Ι. Λεβαντίνος, είχε καταγράψει με ακρίβεια τα συστατικά του αθλήματος: «Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα αθλήματα που αναπτύσσει ΟΛΕΣ τις σωματικές ικανότητες αλλά απαιτεί και πνευματική ετοιμότητα, ταχύτητα, αντοχή, ευκαμψία, μυϊκή ελαστικότητα, γρήγορες αντιδράσεις και άλλα πλεονεκτήματα όπως η αντίληψη».

ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ οι ρίζες του ο αγώνας μεταξύ των ομάδων του Πανιωνίου και του Αμερικανικού Κολλεγίου (νίκησε ο πρώτος) σε ένα τουρνουά που ήταν ορόσημο ιστορικής σημασίας με οκτώ ομάδες, μεταξύ των οποίων αμερικανικών και αγγλικών σχολείων και μία τουρκική, στο κατάμεστο γήπεδο της ΧΑΝ Σμύρνης. Οι αθλητές του Πανιωνίου με επικεφαλής τον πολυδιάστατο Δημητρό Καραμπάτη αποτέλεσαν μαγιά για την ανάπτυξη του αθλήματος και στην ελεύθερη Ελλάδα με πρωτομάστορα τον σπουδαίο καθηγητή Φυσικής Αγωγής Αθανάσιο Λευκαδίτη. Στην πρωτοπορία ο Πανελλήνιος ΓΣ και ο Εθνικός ΓΣ. Το νερό είχε μπει στ’ αυλάκι.

ΑΥΤΗ η αναδρομή σε συσχέτιση με το ιωβηλαίο του αθλήματος είχε ως παρότρυνση έναν υποδειγματικό αγώνα, που ασφαλώς τον χάρηκαν διά ζώσης όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο αθλοπαιδιών του ιστορικού Πανελληνίου αλλά και από την τηλεόραση, μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο αγώνας ήταν αμφίρροπος (έληξε 3-2 υπέρ του Ολυμπιακού) και αξιολογείται ως ένα εξαίρετο δείγμα «ευγενούς άμιλλας» (είναι γνωστό ότι μυρίζει μπαρούτι σε κάθε αναμέτρησή τους). Οι προπονητές και οι αθλητές έδωσαν έναν καλό αγώνα και δεν έλειψαν εκδηλώσεις φιλαθλητικού πνεύματος μεταξύ των αντιπάλων. Σε τελευταία ανάλυση, «μέτρον άριστον» για το ωραίο αυτό άθλημα».

*** Τα έχουμε πει. Οσο και αν προσπαθούν να καπηλευθούν, να καπελώσουν, να αντιγράψουν ο Πανιώνιος (και ο Απόλλων) είναι η ζωντανή αθλητική ιστορία του Μικρασιάτικολυ Ελληνισμού…

** Σας χαιρετώ και στο makisdiogos@gmail.com περιμένω απόψεις, αντιρρήσεις, καταγγελίες! Μην ξεχνάτε ο Πανιώνιος γράφει ιστορία, δεν την αντιγράφει! Keep the Faith!

Δεν υπάρχουν σχόλια