Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Όταν ο Ιστορικός κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο! (photos)

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1971 ο Πανιώνιος κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, όταν η διοργάνωση είχε ακόμα μεγάλο κύρος. To Bαλκανικό Κύπε...

Στις 15 Δεκεμβρίου του 1971 ο Πανιώνιος κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, όταν η διοργάνωση είχε ακόμα μεγάλο κύρος.

To Bαλκανικό Κύπελλο Συλλόγων το 1971 ήταν το 9ο Βαλκανικό Κύπελλο συλλόγων ποδοσφαίρου, μία ποδοσφαιρική διοργάνωση στην οποία μετείχαν έξι σύλλογοι βαλκανικών κρατών. Διεξήχθη σε δύο ομίλους με βαθμολογία και οι νικητές αγωνίστηκαν σε διπλό τελικό. Το Κύπελλο κατέκτησε ο Πανιώνιος, η δεύτερη ομάδα από την Ελλάδα που αναδείχθηκε νικήτρια του θεσμού.

Ο όμιλος και η βαθμολογία του Πανιωνίου
  1. Πανιώνιος  5
  2. Στεαγκούλ Μπρασόβ 4
  3. Αλτάι Σμύρνης  3
       Αποτελέσματα
  • 09/06/71, Αλτάι -Πανιώνιος: 2-1 (Ουζ Μπουκέ 60΄ και 85΄ - Δέδες 80΄)
  • 23/06/71, Πανιώνιος-Αλτάι: 1-0  (Πανταζής 11΄) 
  • 08/08/71, Στεαγκούλ Ρόσου-Αλτάι: 3-0 
  • 15/08/71, Αλτάι-Στεαγκούλ Ρόσου: 0-0
  • 08/09/71, Στεαγκούλ Ρόσου-Πανιώνιος: 1-1 (Γκεόργκι 32΄-Μαύρος 15΄) 
  • 27/10/71, Πανιώνιος-Στεαγκούλ Ρόσου: 2-0  (Δέδες 69΄ και 81΄) 
Η επιστροφή στη Σμύρνη...

Όπως καταλαβαίνεται, η ιστορία είχε... κέφια και θέλησε να συνδυάσει ένα μεγάλο τρόπαιο για τους κυανέρυθρους όχι μόνο με την επιστροφή του στη πόλη ίδρυσης τους, αλλά και στο γήπεδο που άφησε με τη καταστροφή του 1922 ο σύλλογος,

Η τούρκικη Αλτάι χρησιμοποιούσε το ιστορικό γήπεδο του Πανιωνίου στη Σμύρνη και το 1971 ο Πανιώνιος κλήθηκε να επιστρέψει σε αυτό το γήπεδο, με τις μνήμες να είναι έντοντες!

Ένα γήπεδο που είχε τη δική του ιστορία. Τον χώρο κοντά στο νεκροταφείο το είχε δωρίσει ο Μητροπολίτης - Εθνομάρτυρας Χρυσόστομος το 1910. Η περιοχή λεγόταν Δραγάτσι Πούντας. Για 12 χρόνια εκεί έδινε τους αγώνες της η ποδοσφαιρική ομάδα, στο ταρτάν που το περιέβαλε αγωνιζόντουσαν οι αθλητές του στίβου και στις κερκίδες του χιλιάδες καρδιές αγωνιούσαν σε κάθε αγώνα.

Η Αλτάι είχε ιδρυθεί στις 16 Ιανουαρίου 1914 για να εκπροσωπήσει το τουρκικό στοιχείο στις αθλητικές αναμετρήσεις.

Μετά την καταστροφή η Αλτάι εγκαταστάθηκε όχι μόνο στο γήπεδο του Πανιώνιου, αλλά και στα γραφεία του. Από τότε μέχρι το 1971 που έπαιξε ο Πανιώνιος πολλά είχαν αλλάξει. Το γήπεδο είχε πάρει άλλη μορφή κι η περιοχή είχε πάρει το τουρκικό όνομα Αλσαντζάκ.

Πολλοί εκδρομείς Νεοσμυρνιώτες πλέον πήγαν όχι μόνο για να ενισχύσουν την ομάδα τους, αλλά και για να δουν τη πόλη των γονιών τους. Έμοιαζε με προσκύνημα αυτή η αποστολή.

Ο τελικός

Ο Πανιώνιος πέρασε σαν πρώτος του ομίλου στον μεγάλο τελικό, όπου αντιμετώπισε την Μπέσα Καβάγιε, η οποία είχε πάρει την πρωτιά στον άλλον όμιλος

Τότε ήταν δύο αγώνες στον τελικό, ο πρώτος έγινε στη Νέα Σμύρνη και ο δεύτερος στην έδρα της Μπέσα.

Στη Νέα Σμύρνη, παρουσία 15.000 κόσμου, ο Ιστορικός επικράτησε με 2-1. Σκόρερ του Πανιωνίου ήταν ο Σαγκορίδης, ο οποίος πέτυχε και τα δύο τέρματα της ομάδας {3΄και 78΄ (πέναλτι)}.

Στον επαναληπτικό αγώνα, ο Πανιώνιος πήρε την ισοπαλία 1-1, με σκόρερ τον Δέδε στο 43' και έτσι πανηγύρισε την κατάκτηση του Βαλκανικού Κυπέλλου!

Το ρόστερ του Πανιωνίου

Το έμψυχο δυναμικό του Πανιωνίου, με προπονητή τον Άγγλο Τζο Μάλετ, απαρτιζόταν από τους: Φίλη, Σκρέκη, Τσιρογιάννη, Κυριαζή, Θεοφιλόπουλο, Χάιτα, Μωραϊτέλη, Ιντζόγλου, Δέδε, Σαγκορίδη, Μαύρο, Χριστοδούλου, Παπασίκα, Αρώνη, Κάκαρη, Γεωργίου, Θεοδοσόπουλο, Βεμελη, Μπιντζόγλου, Λαγό, Χιώτη, Ντουνιά, Πανταζή, Παναγιωτίδη, Αθανασούλα, Βασιλειάδη, Κοντούλη, Πέτση, Μπαρουτάκη, Σπυρόπουλο, Ναδάρα.

Παράγοντες: Γκαλινάς, Πάλλας,Παπίδας, Καλογεράς, Μητρόπουλος, Πανουργιάς, Μπούκης, Νικολιδάκης.

Επιμέλεια: Γιώργος Καρμίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια