Επαναφορά σε δύο επαγγελματικές ποδοσφαιρικές κατηγορίες προβλέπει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με την «Ολιστική Μελέτη», που παρουσιάστηκε τη...
Επαναφορά σε δύο επαγγελματικές ποδοσφαιρικές κατηγορίες προβλέπει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με την «Ολιστική Μελέτη», που παρουσιάστηκε την Πέμπτη (28/1) από τον πολιτικό προϊστάμενο των σπορ, Λευτέρη Αυγενάκη στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.
Και εντός του όλου σχεδίου υπάρχει και αναδιάρθρωση! Πρόκειται για κατάργηση της FootballLeagueως τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας και ενοποίηση της με την υπάρχουσα Σούπερ Λίγκα 2. Αυτό θα πρέπει να συμβεί το καλοκαίρι του 2021 ώστε το φθινόπωρο να υπάρχουν μόνο η Σούπερ Λίγκα 1 και η δεύτερη κατηγορία (είτε θα παραμείνει ως Σούπερ Λίγκα 2 ή Β’ Εθνική όπως λέγεται παραδοσιακά).
Μάλιστα, το ρεπορτάζ θέλει τη θέσπιση τριών κριτηρίων για τη 2η κατηγορία που θα είναι το αυξημένο Μετοχικό Κεφάλαιο, σημαντικό ποσό εγγυητικής επιστολής, που θα καταθέτουν οι ΠΑΕ πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα και η δυνατότητα να υπάρχουν στα Φύλλα Αγώνων μισοί ποδοσφαιριστές, που να μπορούν να αγωνιστούν στις εθνικές ομάδες (κοινώς να είναι Έλληνες).
Πηγές από τη ΓΓΑ, πάντως, τόνιζαν ότι αυτή η εξέλιξη δεν επηρεάζει τη φετινή FootballLeague, η οποία θα διεξαχθεί κανονικά εφόσον το επιτρέψουν οι «ειδικοί» - λοιμωξιολόγοι ελέω Covid-19.
Hδε επίσημη ενημέρωση αναφέρει τα ακόλουθα: «Απόσπασμα από την ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη, για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 28ης Ιανουαρίου 2021
Συνεδρίασε σήμερα 28 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, οι αρμόδιοι Υπουργοί ανέπτυξαν τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης παρουσίασε το νομοσχέδιο που αφορά: α) Διατάξεις εναρμόνισης με ολιστική μελέτη FIFA-UEFA, β) Αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, γ) Αναδιάρθρωση επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου και δ) Λέσχες φιλάθλων.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιλύει μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν θεσμικά και οργανωτικά οι φορείς του αθλητισμού, θέτει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της βίας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της διαφάνειας και της αξιοκρατίας που αποτελούν απαρέγκλιτες αρχές της Κυβέρνησής μας.
Ρυθμίζει το καθεστώς της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που διέπεται από πολυνομία, με αποτέλεσμα να εγείρονται αμφιβολίες για την ισχύ και την αποτελεσματικότητα της κάθε επιμέρους νομοθεσίας.
Περιλαμβάνονται επίσης διατάξεις εναρμόνισης με την ολιστική μελέτη FIFA-UEFA για την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία εντοπίζει και αναδεικνύει προβλήματα μεταξύ των οποίων οι χειραγωγημένοι αγώνες, η εκλογική περίοδος στην Ε.Π.Ο. και ευρύτερα ζητήματα που βάλλουν κατά της ακεραιότητας του αθλήματος.
Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του καθεστώτος λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, οι οποίες μετά τον έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί, είναι αμφίβολο αν εξακολουθούν να τελούν υπό νομιμότητα.
Αναδιαρθρώνονται επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, καθώς οι πρωτοφανείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των μικρότερων επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου.
Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των μετεγγραφών των ερασιτεχνών αθλητών, θεσπίζοντας το ηλικιακό όριο των 18 ετών και άνω υπέρ του αθλητή.
Θεσπίζονται διατάξεις που ορίζουν την ύπαρξη ενός ερασιτεχνικού αθλητικού σωματείου στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, ως κριτήριο νομιμότητας, αλλά και την καταγραφή των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ‘‘Πέλοπας’’.
Τo προτεινόμενο νομοσχέδιο εκπονείται προκειμένου να υπηρετήσει την κυβερνητική προτεραιότητα που δίνεται εξαρχής στην επικράτηση συνθηκών τάξης, αξιοκρατίας και διαφάνειας σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, αλλά και για να κατοχυρώσει ομαλότερες συνθήκες λειτουργίας των αθλητικών φορέων».
Πηγή: a-sports.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια