Ο Γιάννης Κοντοές μιλά για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο εν μέσω κορονοϊού και την ανάγκη αποφάσεων. Η πανδημία του κορονοϊού, που πλήττει το...
Ο Γιάννης Κοντοές μιλά για την κατάσταση στο ποδόσφαιρο εν μέσω κορονοϊού και την ανάγκη αποφάσεων.
Η πανδημία του κορονοϊού, που πλήττει τον πλανήτη από το τέλος του 2019, έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα. Η ανθρωπότητα μαθαίνει να ζει υπό νέες συνθήκες και κανείς δεν είναι σε θέση να πει με βεβαιότητα, έαν, πότε και πώς θα επανέλθουμε στην προ κορονοϊού, κανονικότητα.
Ενας από τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας, που έχει πληγεί καταλυτικά τους τελευταίους μήνες, είναι το ποδόσφαιρο. Ο «χορός» των εκατομμυρίων που αποτελούσε πρόκληση για τον μέσο νου, είναι παρελθόν, και την θέση του, έχουν πάρει η αμφιβολία, η αβεβαιότητα και η οικονομική δυσπραγία.
Κι ενώ τα κορυφαία πρωταθλήματα της υφηλίου και ειδικότερα της Ευρώπης, διατηρούν ένα αρκετά δυναμικό οικονομικό σύστημα, έτσι ώστε, έστω και με μειωμένους αριθμούς, να έχουν την δυνατότητα για την αξιόπιστη συνέχιση τους, στα λιγότερο οικονομικά εύρωστα και ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της «γηραιάς ηπείρου», η κατάσταση είναι απογοητευτική.
Στην χώρα μας, η Super League άρχισε και συνεχίζεται σε καθεστώς κανονικότητας, προσαρμοσμένη φυσικά στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας. Αντίθετα, η Super League 2 άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση και διαδοχικές αγωνιστικές για να... βγει το πρόγραμμα, ενώ η Football League δεν έχει κάνει πρεμιέρα, την ώρα που η Γ' Εθνική διεκόπη και είναι άγνωστο εάν θα συνεχισθεί.
Μάλιστα, πρόθεση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, είναι η κατάργηση της Football League και ο περιορισμός σε δύο, των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου. Από την νέα αγωνιστική περίοδο, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο περιορίζεται στις Super League 1 και Super League 2, ενώ παράλληλα θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια βιωσιμότητας και ανάπτυξης των ΠΑΕ της δεύτερης κατηγορίας. Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης, το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει την απελευθέρωση των μεταγραφών ερασιτεχνών αθλητών, μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.
Τι συμβαίνει όμως σ΄ αυτές τις ομάδες; Ποιά είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι ποδοσφαιριστές της Γ` Εθνικής; Χρειάζεται αλλαγές -κι εάν ναι, ποιές είναι αυτές- το ελληνικό ποδόσφαιρο;
Από τους πλέον κατάλληλους για να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις, είναι ο Γιάννης Κοντοές. Ο 35χρονος αμυντικός, αποφάσισε να αφήσει μία καλή καριέρα στο εξωτερικό και να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη, προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια που κάνει μία ομάδα φιλάθλων, έτσι ώστε να ξαναφέρει τον Πανιώνιο εκεί που ανήκει. Γιατί μετά από αρκετές... περιπέτειες σε αγωνιστικό, αλλά κυρίως σε διοικητικό επίπεδο, ο «ιστορικός» κοσμεί με την παρουσία του τα «αλώνια» της Γ` Εθνικής κατηγορίας.
Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνάντησε τον Κοντοέ, με τον οποίο προέκυψε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, για όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη της «στρογγυλής Θεάς».
«Η απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα, δεν ήταν εύκολη. Ηταν πολύ δύσκολο να κλείσω μία πόρτα που είχα ανοίξει στο εξωτερικό, όμως ήταν πιό δύσκολο -εν μέσω κορονοϊού- να κοιμάμαι μόνος μου, γνωρίζοντας ότι η οικογένεια μου, δεν μπορεί να με επισκεφθεί», δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Κοντοές για την απόφαση του να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στην καθημερινότητα των συναδέλφων του στην Γ' Εθνική, επισημαίνει: «Οι ποδοσφαιριστές δεν πληρώνονται από την ομάδα. Ωστόσο, οι διοικούντες τον Πανιώνιο, στηρίζουν τους παίκτες με όποιον τρόπο μπορούν αυτά τα παιδιά, ενώ παράλληλα τους παρέχουν συνθήκες επαγγελματικού επιπέδου».
Ο «τίγρης» όπως είναι το προσωνύμιο του Κοντοέ για το πάθος και την αγωνιστικότητα του, είναι ένας από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές (σ.σ. με μία σύντομη έρευνα, μαζί με τον Γιώργο Φαμέλη), οι οποίοι έχουν φορέσει την φανέλα τριών από τους πιό ιστορικούς συλλόγους της χώρας. Με κοινό παρονομαστή, ότι ιδρύθηκαν από Ελληνες, στην Κωνσταντινούπολη (ΑΕΚ) και στην Σμύρνη (Απόλλων και Πανιώνιος).
«Δεν το είχα σκεφθεί ποτέ», τονίζει ο Κοντοές και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, στις ιστορικές ομάδες, φαίνεται στην κουλτούρα και στον τρόπο λειτουργίας τους, ότι διαφέρουν από τις υπόλοιπες. Υπάρχει έντονο, το αίσθημα της «βαριάς» φανέλας, τόσο μέσα στην ομάδα, όσο και στους φιλάθλους».
Ο Κοντοές θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ένα ικανοποιητικό συμβόλαιο, σε κάποια ομάδα υψηλότερης κατηγορίας. Ομως επέλεξε να υπογράψει στον Πανιώνιο.
«Οταν καλείσαι να λάβεις μία απόφαση, λειτουργεί και το συναίσθημα. Και όταν πρόκειται για μία ομάδα, στην οποία έκανες τα πρώτα επαγγελματικά σου βήματα, τότε αυτό το συναίσθημα είναι πιό έντονο και λειτουργεί καταλυτικά», εξηγεί ο έμπειρος άσος και αναλύει τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στον ιστορικό σύλλογο: «Υπάρχει ένα σχέδιο που εξελίσσεται, στηριζόμενο στην εμπειρία και στην γνώση. Μία ομάδα ανθρώπων, φιλάθλων του Πανιωνίου, έχει αναλάβει τόσο το οικονομικό κομμάτι, όσο και το ζήτημα με την διευθέτηση των χρεών. Δεν είναι τυχαίοι αυτοί οι άνθρωποι. Και αυτός είναι ο ένας λόγος που με έκανε να υπογράψω στον Πανιώνιο. Ο δεύτερος, είναι το πρότζεκτ που έχουμε δημιουργήσει και συνεχίζουμε με μεγάλη επιτυχία. Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο. Ανεβάσαμε από την Β` ομάδα τα παιδιά του Πανιωνίου, που εν μία νυκτί, εκλήθησαν να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Σε αγωνιστικό επίπεδο, τα πλαισώσαμε ο Δημήτρης Γροντής, ο Σωτήρης Πίσπας κι εγώ. Ο στόχος μας, είναι η αξιολόγηση, η βελτίωση και η αξιοποίηση αυτών των παιδιών».
Συμπληρώνοντας 17 χρόνια μέσα στα γήπεδα και σε επαγγελματικό επίπεδο, ο 35χρονος άσος που παίζει με την ίδια ευχέρεια στο αριστερό άκρο της άμυνας, αλλά και ως κεντρικός αμυντικός, διαθέτει την εμπειρία, για να διαπιστώσει που υστερεί το ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με το κορυφαίο επίπεδο, αλλά και για να προτείνει τι πρέπει να γίνει, έτσι ώστε να υπάρξει μία πολυεπίπεδη βελτίωση.
«Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη», λέει με έμφαση ο Κοντοές και προσθέτει: «Είναι ώρα για σημαντικές αποφάσεις. Η πρόθεση της κυβέρνησης κινείται στην σωστή κατεύθυνση, είναι στο σωστό πλαίσιο. Αλλά δεν μπορούμε να συζητούμε για αναδιάρθρωση, όταν δεν γνωρίζουμε τους προέδρους των ομάδων της Super League 2, της Football League, της Γ` εθνικής και των ερασιτεχνικών σωματείων. Οφείλουμε να ασχοληθούμε με την οργάνωση και την τεχνογνωσία των ακαδημιών. Να επενδύσουμε σ΄ αυτόν τον τομέα. Επίσης, κάθε ομάδα θα πρέπει να διαθέτει προπονητικό κέντρο και παράλληλα να υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, για την συντήρηση και την λειτουργία του. Και φυσικά, θα πρέπει να υπάρχουν αυστηρά κριτήρια αδειοδότησης. Οσον αφορά στην δυνατότητα ενός παίκτη να πάρει μεταγραφή μόλις συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, είναι ένα μέτρο σωστό. Ομως θα πρέπει να ασχοληθούμε πρωτίστως, με το τι κάνει αυτός ο ποδοσφαιριστής μέχρι αυτήν την ηλικία. Πώς θα βελτιώσουμε το προϊόν, όταν δεν προστατεύουμε αυτά τα παιδιά»;
Με 274 επαγγελματικούς αγώνες στα πόδια του (σ.σ. έχει παίξει επίσης σε Αγιο Δημήτριο, Αθηναϊκό, Φωστήρα, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητο και Ακαντέμικα Κλιντσένι στην Ρουμανία, ως δανεικός από την Κλουζ), ο Κοντοές, θέλει να μεταδώσει αυτήν την εμπειρία στα νέα παιδιά, ακολουθώντας την προπονητική. Ποιό είναι το πιό χρήσιμο και ουσιαστικό μήνυμα, για τους... εκκολαπτόμενους άσους των γηπέδων;
«Απαιτείται ποδοσφαιρική παιδεία», λέει χωρίς καν να το σκεφθεί ο Κοντοές και εξηγεί: «Στην ζωή ενός ποδοσφαιριστή, υπάρχουν μεταβάσεις. Οπως αυτή από τις ακαδημίες στον επαγγελματισμό και από το τέλος μίας επαγγελματικής καριέρας στην ολοκληρωτική ένταξη στην κοινωνία, χωρίς την ιδιότητα του ποδοσφαιριστή. Σε όλη αυτήν την διαδρομή, απαιτείται η παρουσία αθλητικού ψυχολόγου, έτσι ώστε ο παίκτης να είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Οφείλουμε να δίνουμε στα παιδιά επιλογές κι εκείνα να βρίσκουν τις λύσεις. Η ειδοποιός διαφορά των νέων προπονητών με αυτούς του παρελθόντος, είναι ότι οι σύγχρονοι, ασχολούνται περισσότερο με τον άνθρωπο και λιγότερο με τον ποδοσφαιριστή. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Ο Κοντοές στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της πανδημίας και της επιρροής που έχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο, εκφράζοντας την άποψη, ότι έχει έλθει η ώρα για να ξαναρχίσουν τα πρωταθλήματα στις «μικρές» κατηγορίες: «Οταν σε περιορίζουν, θέλεις να αντιδράσεις. Οταν σου λένε κάνε ένα βήμα πίσω, θέλεις να κάνεις ένα βήμα μπροστά. Λαμβάνοντας ως παράδειγμα τι συμβαίνει στις Super League 1 και 2, εκτιμώ ότι είναι η ώρα να αρχίσουν και πάλι τα πρωταθλήματα. Και φυσικά, τηρώντας απαρέγκλιτα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Επρεπε να περιμένουμε ένα χρονικό διάστημα, που ήταν δύσκολο για όλους. Ομως τώρα, νομίζω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στα γήπεδα, προκειμένου να μην χαθεί η χρονιά. Ειδικά στην περίπτωση, που σχεδιάζεται άμεσα η αναδιάρθρωση στο ποδόσφαιρο».
Οσον αφορά στον προπονητή που ξεχωρίζει μετά απ΄ όλα αυτά τα χρόνια μέσα στα γήπεδα, ο Κοντοές δεν διστάζει να απαντήσει ευθέως: «Εχω πάρει απ΄ όλους κάτι και θέλω να τα εφαρμόσω όταν ασχοληθώ με την προπονητική. Εχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Τραϊανό Δέλλα, για την ποδοσφαιρική του φιλοσοφία».
Εκτός από χρονιά του κορονοϊού, το 2020 θα μείνει στην Ιστορία και ως η χρονιά που ο Ντιέγκο Μαραντόνα έφυγε από την ζωή. Ηταν ο καλύτερος όλων;
«Χωρίς αμφιβολία, ο Μαραντόνα ήταν ένας από τους κορυφαίους. Εκείνα τα χρόνια, το ποδόσφαιρο ήταν διαφορετικό, σήμερα είναι πιό δύσκολο. Εγώ ανήκω στην γενιά του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ομως ο Μαραντόνα, ενέπνευσε γενιές και γενιές. Και αυτό είναι το πιό δύσκολο», απαντά ο έμπειρος αμυντικός, ο οποίος αναφερόμενος στον παίκτη που τον δυσκόλεψε περισσότερο ως αντίπαλος, σχολίασε: «Τι να πω; Εχω παίξει αντίπαλος με τον Σισέ, τον Ριβάλντο, τον Ιμπαγάσα, τον Τζιμπούρ, τον Εστογιανόφ, τον Ρεκόμπα, τον Μιραλάς»...
Κι ενώ η συζήτηση πλησιάζει προς το τέλος της, ο Γιάννης Κοντοές, θέλει να στείλει ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι μαθαίνουν την ζωή με έναν περίεργο, δύσκολο και καινοφανή -σ΄ εμάς τους μεγαλύτερους- τρόπο: «Δυστυχώς αυτή η γενιά, πρέπει να ωριμάσει πριν την ώρα της. Πρέπει να μάθει περισσότερο απ΄ όλους, να εκτιμά αυτά που έχει, αλλά και να ξέρει να εκτιμά τις επιλογές που έχει στην διάθεση της»...
Δεν υπάρχουν σχόλια