Ο Παναγιώτης Τσιάπης θυμάται τον τεράστιο Ούρμπεν Μπραμς .
Ήταν ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία του Πανιωνίου παραμένοντας 3 ολόκληρα χρόνια στον κυανέρυθρο πάγκο και συγκεκριμένα τις αγωνιστικές περιόδους 1985/1986, 1986/1987 & 1987/1988.
Τότε πρόεδρος της ομάδας ήταν ο αείμνηστος οραματιστής και ξεχωριστός, Μιχάλης Σταματελάτος, άνθρωπος που έβαλε τον Πανιώνιο πάνω και από την προσωπική του ζωή.
Η πρώτη μου γνωριμία με τον Ούρμπεν Μπραμς έγινε στην πρώτη προετοιμασία της ομάδας επί ημερών του το καλοκαίρι του 1985 στην Ποϊανα Μπρασόφ στα Καρπάθια Όρη της Ρουμανίας.
Έκτοτε μέχρι και σήμερα διατηρούσα ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς φιλίας, τόσο με τον ίδιο όσο και με την οικογένεια του, τη σύζυγο του Ελιέν, την κόρη του Σίντια, τον γαμπρό του Λουκ Μπλουμ & τα εγγόνια του Νταν, Ελίν & Ρούμπεν. Οικογενειακή φιλία τριών γενεών.
Διδάχτηκα μαθήματα ζωής, αξιοπρέπειας και σεβασμού σαν γενικός αρχηγός τότε της ομάδας, για δε την προπονητική του επάρκεια μιλάνε τα έργα του από μόνα τους και τα λόγια περιττεύουν.
Στον Πανιώνιο ήρθε σε πολύ δύσκολες εποχές αμέσως μετά τα δύο συνεχόμενα μπαράζ παραμονής στην Α' εθνική κατηγορία που παίξαμε σε Βόλο (1983/1984) & Λάρισα (1984/1985).
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι μας σταθεροποίησε στις υψηλές βαθμολογικές θέσεις (4η & 5η) του πρωταθλήματος επιτυγχάνοντας την έξοδο στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1987/1988. Μην ξεχνάμε επίσης ότι με τον ''Mister'' στο τιμόνι φτάσαμε μέχρι τον τελικό του Βαλκανικού Κυπέλλου το 1986. Πρόκειται για σημαντικές επιτυχίες σε εποχές μάλιστα που το ελληνικό ποδόσφαιρο βρισκόταν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί διαχρονικά.
Επί ημερών του στους ''κυανέρυθρους'' αγωνίστηκαν σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως : Μανίκας, Μπέριος, Παπαχριστόπουλος, Τσιαντάκης, Λίμα, Καραμίχαλος, Γιούρισιτς, Χαλκίδης, Κουτρόπουλος, Γραβάνης, Καναράς, Εμβολιάδης, Μπαρζόφ, Αποσπόρης, Μαυρίκης, Λαζάρου, Τζανετής, Φιλιππής, Παυλόπουλος, Μαύρος, Μαραγκός & Όουεν.
Βοηθός & διερμηνέας (και επιστήθιος φίλος του μέχρι και σήμερα) κατά την περίοδο που εργάστηκε στον Ιστορικό ήταν ο σημερινός πρόεδρος του Πανιωνίου, Άρης Μισαηλίδης, ενώ προπονητής τερματοφυλάκων της ομάδας μας ήταν η παλιά δόξα των γκολπόστ, Αποστόλης Φίλης.
Πέρασε από πολλούς πάγκους ομάδων τόσο στην χώρα του όσο και στην Ευρώπη γενικότερα. Άντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης, Μπέβερεν, Λόκερεν & Τράμπζονσπορ ήταν μερικοί από τους συλλόγους που έκατσε στον πάγκο τους. Να σημειωθεί επίσης πως ήμασταν η μοναδική ελληνική ομάδα από την οποία πέρασε ως προπονητής.
Πολυταξιδεμένος σε όλες τις ηπείρους, ιδιαίτερα αγαπητός γενικότερα αλλά και λάτρης της χώρας μας , του πολιτισμού του πνεύματος και του τρόπου ζωής των Ελλήνων.
Είναι χαρακτηριστικό πως ερχόταν συχνά στην Ελλάδα για αγώνες της ομάδας μας εντός των δεκαετιών 1990, 2000 & 2010.
Μεταξύ άλλων, ήταν παρών στη σπουδαιότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας του Πανιωνίου, στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας της σεζόν 1997/1998 όπου κατέβηκε στα αποδυτήρια και εμψύχωσε τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας πριν την έναρξη του ματς ενώ στη συνέχεια πανηγυρίσαμε μαζί την κατάκτηση του κυπέλλου μετά το 1-0 επί του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Καραϊσκάκη στις 29/4/1998.
Μαζί του παρακολούθησα ουκ ολίγους αγώνες της εθνικής μας ομάδας κυρίως σε χώρες της δυτικής ευρώπης (πχ Λουξεμβούργο).
Ήταν παρών σε πολλούς εκτός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες του Πανιωνίου κυρίως εντός της δεκαετίας του 2000. Μαζί του ζήσαμε την τεράστια πρόκριση μέσα στο Φρίουλι έναντι της πανίσχυρης τότε Ουντινέζε, μαζί ζήσαμε την εμπειρία δύο σπουδαίων γηπέδων της Ευρώπης όπως του Καμπ Νου της Βαρκελώνης & του Ζοζέ Αλβαλάδε της Λισαβόνας.
Έμενε 36 χιλιόμετρα έξω από τις Βρυξέλλες στο μαγευτικό Ζόντεγκεμ σε μία καταπράσινη φάρμα.
Ηταν αγαπητός σε όλους του Βέλγους και τα τελευταία χρόνια διατηρούσε φιλία με κορυφαίους ποδοσφαιριστές της χώρας του με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον θρυλικό τερματοφύλακα Ζαν-Μαρί Πφαφ. Την τελευταία εικοσαετία ήταν σχολιαστής σε αθλητικές εκπομπές της Βελγικής τηλεόρασης.
Θα τον θυμόμαστε για πάντα
Καλό ταξίδι δάσκαλε & φίλε , Μίστερ Ούρμπεν Μπραμς
Η σκέψη & η αγάπη μας συντροφεύει την οικογενειά σου
Δεν υπάρχουν σχόλια