Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
TRUE

CUSTOM HEADER

{fbt_classic_header}

Top Ad

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

latest

Με μεγάλη επιτυχία η αναβίωση των Πανιώνιων Αγώνων (video)

Mέσα σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο, αλλά παράλληλα και σε κλίμα συγκίνησης έλαβαν χώρα στο στάδιο της Νέας Σμύρνης οι "Πανιώνιοι Αγώνες&qu...

Mέσα σε ένα ιδιαίτερα ευχάριστο, αλλά παράλληλα και σε κλίμα συγκίνησης έλαβαν χώρα στο στάδιο της Νέας Σμύρνης οι "Πανιώνιοι Αγώνες", την Τετάρτη (4/5).

Ουσιαστική η εν λόγω διοργάνωση αναβίωσε μετά από το 1965, με αφορμή το εθνικό ορόσημο της συμπλήρωσης 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Οι 28οι "Πανιώνιοι Αγώνες", λοιπόν, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, όλοι οι αθλητές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, δεχόμενοι το ζεστό χειροκρότημα της εξέδρας.

Τα 11 αγωνίσματα για γυναίκες και άνδρες αθλητές που διεξήχθησαν ήταν: άλμα επί κοντώ ανδρών, άλμα εις ύψος γυναικών, σφαίρα ανδρών και γυναικών, 100 μέτρα εμπόδια ανδρών και γυναικών, 100 μέτρα ανδρών και γυναικών, 800 μέτρα ανδρών και γυναικών και ένα μίλι ανδρών.

Μία γιορτή του μικρασιατικού αθλητισμού και πολιτισμού, όπου ευχή όλων είναι να καθιερωθεί πλέον από εδώ και πέρα και φέτος να ήταν μόνο η αρχή... 

Την έναρξη των αγώνων κήρυξε ο Πρόεδρος του Πανιωνίου Άρης Μισαηλίδης. Χαιρέτησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Ιάσων Πλατσής και ο Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας του Δήμου Νέας Σμύρνης Παναγιώτης Τσιάπης.

Παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Δήμητρα Νάνου, ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κλαίρη Δεληγιάννη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βαγγέλης Χατζατουριάν, οι Αντιδήμαρχοι Στάθης Κούπας και Γιώργος Κρικρής, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα καθημερινότητας Γιάννης Δημάκης, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Κουτελάκης, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Μαριαλένα Αγγελίδου και Μαρίνα Δεκούλου.

Φυσικά σύσσωμη παρευρέθηκε η Πανιώνια οικογένια, το ΔΣ του Συλλόγου, εκπρόσωποι από τα τμήματα του Πανιωνίου και φίλαθλος κόσμος του Ιστορικού. 

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΙΩΝΙΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΤΑ ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

 

Στη Μυκάλη, μια σημαντική τοποθεσία της Μικράς Ασίας συνεδρίαζαν από τον 7 ο αιώνα π.Χ. αντιπρόσωποι των σημαντικότερων Ιωνικών πόλεων, όπως η Μίλητος, η Έφεσος, η Χίος, και η Σάμος. Εκεί υπήρχε η έδρα του Κοινού των Ιώνων, που ονομάστηκε Πανιώνιο. Οι Ίωνες διοργάνωναν γιορτές γνωστές ως τα Πανιώνια, προς τιμήν του Ποσειδώνα Ελικωνίου. Παρ’ όλο που οι Περσικοί νόμοι περιόρισαν τη διεξαγωγή των γιορτών, οι οποίες μεταφέρθηκαν σε διάφορες πόλεις, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος ανακήρυξε την ελευθερία των πόλεων της Ιωνίας, οι τελετές επαναφέρθηκαν στη Μυκάλη και το Πανιώνιον ανέκτησε το παλαιό του κύρος. Η τέλεση των Πανιώνιων συνεχίστηκε μέχρι και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

 

ΟΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Περίπου 2700 χρόνια αργότερα από την ίδρυσή τους, το μουσικό-γυμναστικό σωματείο Ορφεύς Σμύρνης και η ποδοσφαιρική ομάδα Γυμνάσιον Σμύρνης ενώθηκαν για να σχηματίσουν τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο Σμύρνης. Στη Σμύρνη πραγματοποιήθηκαν και οι Ά Πανιώνιοι Αγώνες, το 1896. Η διεθνής αυτή διοργάνωση αγωνισμάτων με κορωνίδα τον στίβο αλλά και αθλήματα όπως γυμναστική, ποδηλασία, άρση βαρών, κολύμβηση και πάλη, διεξήχθη 19 φορές ως τη Μικρασιατική καταστροφή.

 

Μετά το δραματικό ξεριζωμό του συλλόγου, ο Δημητρός Δάλλας, οραματιστής και επονομαζόμενος «Αετός του Πανιωνίου» αναζήτησε στέγη για το σύλλογο αλλά και τους αθλητές του Πανιωνίου στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Δύο μόλις μήνες μετά την καταστροφή της Σμύρνης, εγκαινίαζε τα γραφεία του συλλόγου στην Αθήνα. Oι Κ’ Πανιώνιοι Αγώνες διοργανώθηκαν μόλις ένα χρόνο αργότερα στο Καλλιμάρμαρο, το 1923! Αυτός ο πρωτοπόρος υποστηρικτής κάθε αθλητικής προοδευτικής κίνησης που κοιμόταν πάνω στο ξύλινο γραφείο στο δωμάτιο του συλλόγου αποκρινόταν σε όσους αποθάρρυναν τις προσπάθειές του: «Ο Πανιώνιος είναι Ιδέα. Και οι Ιδέες δεν πεθαίνουν».


Η ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

 

Η ιστορία των Πανιώνιων Αγώνων αντανακλά μία κουλτούρα προοδευτικής και πολύπλευρης προσφοράς στον ελληνικό αθλητισμό και πολιτισμό. Ο σύλλογος βραβεύθηκε για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό και την αθλητική παιδεία από την Ακαδημία Αθηνών το 1949, η οποία μνημόνευσε μεταξύ άλλων τους Πανιώνιους Αγώνες που «εξαιρέτως συνετέλεσαν στην επίρρωση του εθνικού φρονήματος και της εθνικής φιλοτιμίας». Παρατίθεται ένα απόσπασμα από την εισηγητική έκθεση της βράβευσης:


«Σημαντική υπήρξεν η δράσις του Πανιωνίου εν Σμύρνη, ένθα και σχολικούς αγώνας διωργάνωσε και γυμναστικήν σχολήν ίδρυσεν ακτινοβολήσασαν εις ολόκληρον την Ιωνίαν καθ’ όλου εξαιρέτως συνετέλεσεν εις επίρρωσιν του εθνικού φρονήματος και της εθνικής φιλοτιμίας δια της τελέσεως Πανιωνίων αγώνων, των οποίων μετέσχον και αθληταί εκ τε της ελευθέρας και της υποδούλου Ελλάδος και συνετήρουν ακμαίους τους εθνικούς δεσμούς. Αλλά και του Πανιωνίου αθληταί μετέσχον των εν Αθήναις Πανελληνίων αγώνων και δις ενίκησαν, αποδείξαντες ότι και ο εν τη διασπορά Ελληνισμός ευστόχως διεξεδίκει την μεγάλην Ελληνικήν κληρονομίαν. Δια πάντα ταύτα ο Πανιώνιος ευλόγως τυγχάνει σήμερον και της αναγνωρίσεως της Ακαδημίας».






Δεν υπάρχουν σχόλια